Skip to content

Přednášky

Tabulku s přehledem všem přednášek, najdete na stránce Hlavní program. Zde si můžete přečíst jejich krátký popis.

Čo sa môžme naučiť z historia krypta?

Speaker: David Stancel

Proč potřebujeme DeFi?

Speaker: KryptoVláďa

Pět pilířů kryptoměn

Speaker: KryptoVláďa

5 Oblastí, které kryptoměny v dohledné době promění

Speaker: Adam Kracík

Smart kontrakt platformy mění způsob, jakým v digitálním prostředí fungujeme. Jejich dopad je zatím relativně malý pro obecnou společnost. To se nicméně v brzké době s největší pravděpodobností změní. V rámci přednášky se podíváme na to, jak se tyto oblasti budou proměňovat, jaké za tím stojí důvody a co bude výsledkem takové transformace.

Jak “správně” investovat do altcoinů

Speaker: Adam Kracík

Psychologie Mainstreamové Adopce

Speaker: Štěpán Fau

Podíváme se na charakteristiku mainstreamového uživatele a zjistíme, jak pro něj postavit appku, která ho vtáhne do světa DeFi a už nikdy nepustí zpátky.

Crypto Mortgages

Speaker: Josef J

Kognitivní zkreslení na Kryptoměnových trzích

Speaker: VeryVerum

Baserank - Crypto Asset Research Platform

Speaker: Ondřej Pilný

MEV a ChainKeepers: Úžasná cesta světem DeFi

Speakeři: Ondřej Vostal, Martin Vlach

Co je Miner Extractible Value a kde se nachází, proč některou MEV potřebujeme a podporujeme, jaké MEV příležitosti nám DeFi protokoly nabízejí a jak k nim v ChainKeepers přistupujeme, k čemu se chystáme a koho k tomu chceme vzít do party.

P2P brána do světa kryptoměn

Speaker: Petr Klein

Seed investice do DeFi protokolů

Speaker: HomΞr Shillson

MakerDAO: Decentralizovaná rezervní banka Ethereum ekosystému?

Speaker: VeryVerum

Představení CZ/SK NFT komunity

Speaker: RΞSISTANCΞ

Představení asi největšího nadšence NFT v České republice, CZ/SK NFT komunity a pozvánka na navazující workshop. V krátkosti také o tom, co teď frčí, a o tom proč je NFT technologie pro dnešní umělce tak zajímavá.

Gaming na blockchainu

Speaker: ETH Flenders

Krátce bych představil aktuální stav v gamingu, hlavně co se týče Blizzardu a EA, jak fungují. Poté bych zmínil Axie, Sorare a God Unchained, ale nejvíce bych se chtěl potom věnovat Illuviu a na konci jenom zmínit pár dalších zajímavých projektů, co vznikají.

Tokenová privatizace

Speaker: m0xt

Změnilo se nějak investování od dob kuponové privatizace a mají s tim něco společného tokeny? Jsme svědky obrovské bubliny nebo je před námi generační příležitost?

Proč nepotřebujete VCs

Speaker: Jirka Zlatohlávek

Kapitál v kryptu je dostupnější než kdykoliv předtím. Proč se mu obloukem vyhnout? Jirka z fondu Miton C bude střílet do vlastních řad.

Jak budou vypadat digitální peníze?

Speaker: David Antoš

Autonomní „internetová měna“ měla být prvním využitím blockchainu. Většinu krypto tokenů vč. BTC a ETH tak ale nikdo nepoužívá. Nejrozšířenější stablecoiny pevně navázané na dolar zase nejsou autonomní. Může uspět nová generace algoritmických stablecoinů, nebo se vrátíme k centrálním bankám?

Decentralizovaná koruna

Speaker: Radek Švarz

Stablecoiny mají v kryptu své místo. Ostatně na to myslí i připravované regulace. Má ovšem smysl i stablecoin reprezentující Českou korunu? Probereme historii CZK stablecoinu, k čemu a komu by byl užitečný. Podíváme se i na možnosti realizace a související rizika.

Projekt: Darovací smlouva

Speaker: Radek Švarz

Chcete darovat své krypto dětem, sourozencům, prostě v rodině, či někomu jinému? Jak to udělat právně a daňově dobře, aby obdarovávaný neměl v budoucnu problémy? Proto vznikl projekt - chatbot, který pomůže uživateli probrat alternativy darování a dle rozhodnutí generovat odpovídající smlouvy k podpisu.

Kryptoekonomika na pedagogické fakultě a ještě i DAO?

Speaker: Jan Nehyba, Jakub Lanc

Přednáška a workshop zve k účasti na přemýšlení o navrhovaném konceptu projektu, který při dobré konstelaci hvězd bude podpořen grantem od Otevřené výzvy (https://otevreno.org/otevrena-vyzva/) Jednoduše jde o projekt, který má za cíl vytvořit nově volitelný předmět na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Tento předmět má za cíl vzdělávat budoucí učitele o problematice kryptoekonomiky a hlavně předat dovednosti, jak o této problematice mluvit a učit žáky a žákyně na školách (ZŠ a SŠ). Aby toho nebylo málo, tak si autor projekt usmyslel, že by rád udělal tento předmět finančně nezávislý. Tedy, aby se například lektoři předmětu se hradili z nově vzniklého kryptofondu, který má za účel podporovat lektorské aktivity na Pedagogické fakultě. A nejlépe, aby to bylo celé řízené přes DAO a studenti tak měli reálný příklad toho, jak to vše může fungovat. Jednoduše, to o čem se mluví, tak se i realizuje na příkladu tohoto předmětu. Zváni na workshop jsou všichni, koho baví přemýšlet o tom, jak by se tento scénář mohl stát skutečným nebo jednoduše všichni, kteří se zajímají o to, jak předávat znalosti o kryptoměnách (předně mladším generacím). Více o projektu.

DAOs: Teorie a praxe v BanklessDAO

Speaker: Rixcian

Nejdříve si povíme co jsou tzv. DAOs (decentralizované autonomní organizace), k čemu slouží a jak se liší od tradičních organizací. Hned po té, si ale už prakticky řekneme, jak to funguje uvnitř BanklessDAO (bDAO), jejíž členem speaker je. bDAO je poměrně nová mezinárodní organizace dobrovolníků, kteří si dávají za cíl šířit osvětu o kryptoměnách a odpojení od tradičních fin. institucí. Povíme si něco i o nejzajímavějších projektech DAO, jako např. BED Indexu nebo právě chystaném Venture Capital DAO.

BohemianDAO: podpořme lokální ekosystém

Speaker: Tree

BohemianDAO je první české neziskové DAO, které se snaží pomocí grantů financovat lokální projekty podporující vzdělání a adopci Etherea a decentralizovaných financí. Tato přednáška představí aktuální stav DAO, jeho vize, co se již podařilo a nastíní jaká bude jeho budoucnost.

Internet of Blockchains - Ethereum vs Polkadot

Speaker: Petr Menšík

Začátek aukcí na Polkadotu se nám kvapem blíží a tak si pojďme povědět co to vlastně ten Polkadot je, jaká je jeho vize Web 3.0 a decentralizovaného internetu a jak tohle vše souvisí s nejpopulárnější smart contract platformou dnešní doby - Ethereem. Součástí přednášky bude také představení několika vznikajících či běžících projektů (parachainů), které usilují o kompatibilitu s Ethereum platformou a přinášejí také několik zajímavých vlastností navíc.

Eth2 neexistuje (a nebude)

Speaker: Mario Havel

Ethereum 2.0 je široko očakávané vylepšenie Ethereum siete. Prináša fundamentálne zmeny, ktoré umožnia lepšiu škálovatelnosť, efektivitu a udržatelnosť. Komunita aj širšia verejnosť o ňom slýcha už zopár rokov, no Eth2 neexistuje ani nikdy nebude. Prednáška vám priblíži reálne dopady týchto vylepšení. Prevedie aktuálnym stavom vývoja a výskumu, potencionálnymi rizikami a možnosťami sa participovať.

To nejlepší ze Solana DeFi

Speaker: Michael Repetný

Vysvětlíme si, jak Solana funguje a čím se liší od Etherea. Zjistíte, co je to liquid staking a jak ho využít k zabezpečení sítě a zároveň vyšším výnosům v DeFi. Nakouknete také pod pokličku projektu s českou stopou - Marinade.finance (MNDE).